Issues with Rena xp3
Follow us on...
Follow us on Twitter Follow us on Facebook
Register

Page 1 of 2 1 2 LastLast
Results 1 to 10 of 11
Like Tree1Likes

Issues with Rena xp3

This is a discussion on Issues with Rena xp3 within the Equipment Talk Section forums, part of the Aquarium Related Chat category; I bought a new setup and put it all together last night. It includes the Rena xp3 filter. I cannot ...

  1. #1
    Forum Beginner
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    richmond
    Posts
    77

    Default Issues with Rena xp3

    I bought a new setup and put it all together last night. It includes the Rena xp3 filter.

    I cannot get what I believe to be the air out of this thing no matter what!

    I've tried following directions to a T but the canister does not self fill with water when the blue handle is up even after filling up the other line.

    I finally filled the canister myself then filled the line left the handle up for two minutes and plugged in.

    It sort of ran but is pretty loud. But every so often it starts getting super loud.

    I can see there is air in the video but can't get it out.

    Any ideas? Im getting so frustrated but can't buy a new one.

    http://youtu.be/rMhDqCsOirs

  2. Remove Advertisements
    BCAquaria.com
    Advertisements
     

  3. #2
    Forum Snooper
    Join Date
    Mar 2015
    Location
    Coquitlam
    Posts
    207

    Default

    This is a very common occurrence.

    Turn off the filter.

    Get a towel, wrap it around the filter, and with your hand pressed down one one corner of the lid, flip open the clasp. You're going to hear the sound of rushing air followed by water. Once the water starts to come out, snap the lid shut, wipe up the water. That's it, you're done. Doing this gets rid of the air pocket. After the filter has been running for a minute or so you can gently rock the filter to make sure any remaining air bubble make their way out of the filter.

    I have to do this every time I change the media. It's a pain, but the filters work really, really well!

  4. #3
    Forum Beginner
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    richmond
    Posts
    77

    Default

    Thank you so much! We are going to tr this now.

    So to confirm the whole time we do this the filter is off correct?
    Fishman21 likes this.

  5. Remove Advertisements
    BCAquaria.com
    Advertisements
     

  6. #4
    Forum Beginner
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    richmond
    Posts
    77

    Default

    We tried your trick it did get quieter. It looks like the air is all out.... Now we notice though that there is no water coming out from spray bar. And no suction.

    So it's running but I don't know what else to do. The lady had it working when I got it so I don't know?

  7. #5
    Forum Snooper
    Join Date
    Mar 2015
    Location
    Coquitlam
    Posts
    207

    Default

    I don't mean to be insulting by asking a question that seems dumb; Do you have the hoses firmly attached and the lever (the piece at the bottom of the hoses) all the way down?

    Also, make sure the cap at the top of your intake hose is tight; if it's loose, air will get into the system.

    Put your finger in front of one of the holes on the spray bar? Do you feel anything?

  8. #6
    Forum Beginner
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    richmond
    Posts
    77

    Default

    Also I'm not sure why the canister won't fill by itself like it's supposed to.

  9. #7
    Forum Snooper
    Join Date
    Mar 2015
    Location
    Coquitlam
    Posts
    207

    Default

    Here's a few things to keep in mind.

    1. If either the spray bar on intake is higher than the water line when you are filling the canister, air will get sucked in and contribute to the problem you had originally.

    2. When priming the filter (filling it), it works best if the canister is empty. Pour a cup or so of aquarium water into the intake (using the siphon). Make sure the cap is closed tightly. As soon as you close the clamp, you will hear water rushing into the canister and see bubbles being pushed out through the spray bar.

    At that point you can do the trick I told you about earlier.

    If you are certain there is no suction and no water is being exhausted, you need to turn off the filter and start the process over again. While you have the filter open, check to make sure the impeller (there's a circle at the bottom of the lid: turn it to get access to the impeller) isn't blocked by and debris.

  10. #8
    Forum Novice
    Join Date
    May 2010
    Location
    Delta - Watershed Park
    Posts
    353

    Default

    Quote Originally Posted by Bristol View Post

    I've tried following directions to a T but the canister does not self fill with water when the blue handle is up even after filling up the other line.
    It's not supposed to fill with water when the handle is up.

    Unplug your xp3. Lift the handle, disconnect the hose coupler, empty the canister of all water.

    Fill your aquarium to the desired height. Make sure your intake is below the water line. It's better if your outlet is below the water line too (adjust later if you want).

    Replace the canister (full of media/empty of water). Insert the hose coupler and press into place, but don't put the lever back down yet. Unscrew the cap on the intake line, fill line with water (I find a liquid measure cup works well, in conjunction with the funnel). Make sure it's full. Like full as possible. Replace cap.

    Now depress the lever. Siphon should start and canister should fill w/water.

    Now plug in and do the rocking trick mentioned above.

  11. #9
    Forum Resident davej's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Port Moody
    Posts
    718

    Default Issues with Rena xp3

    As loud as that is it sounds like there is a problem with the impeller. Take ether top off flip it over take it apart to check the impeller. Sounds like the shaft may be missing and impeller is rattling around in there.
    I always run mine with the air pocket, never an issue.

  12. #10
    Forum Snooper
    Join Date
    Mar 2015
    Location
    Coquitlam
    Posts
    207

    Default

    Yes, the filters will work with the air pocket. The only drawback is that water is not properly circulating around the impeller; the lack of lubricant (water) can cause the rubber to degrade prematurely and you have to replace them sooner (this might be what is causing the rattling sound). You might also notice the filter has much stronger flow and is quieter if there is no air pocket.

    That said, they do work even if there is an air pocket.

 

 
Page 1 of 2 1 2 LastLast


Similar Threads

  1. FS: 55 gallon tank and stand, rena xp3, rena xp4, black sand, heater
    By jayc in forum Freshwater Equipment Classifieds
    Replies: 3
    Last Post: 05-19-2015, 11:14 AM
  2. Need rena xp3 or any rena Quick release
    By tekin in forum Classified Archive
    Replies: 1
    Last Post: 11-07-2014, 09:52 PM
  3. Rena XP1 issues
    By secretaccount in forum Equipment Talk Section
    Replies: 7
    Last Post: 06-06-2013, 05:58 PM
  4. Replies: 11
    Last Post: 03-23-2012, 01:16 PM
  5. LF:Rena XP3 or Rena XP4
    By Tequilla in forum Classified Archive
    Replies: 1
    Last Post: 01-22-2012, 11:31 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Vancouver Website Hosting Chilliwack Website Design