British Columbia Aquarium Forums banner

1 - 8 of 8 Posts

·
Registered
Joined
·
4 Posts
Discussion Starter · #1 ·
hey guys i cleaned my tank fully last weekend, and recently there has been a sticky layer of gunk covering my rocks, and i feel bad for the cat fish :(..but its extremly hard to get off the rocks with the rock vancumer (syphon) and i just cleaned the tank last weekend, do i ahve to do it again this weekend?
please help asap all answers appreciated! :)
 

·
Registered
Joined
·
2,500 Posts
interested in seeing the sticky layer.
when you say covering the rocks do you mean the gravel or larger decorative river type rocks?
 

·
Registered
Joined
·
2,430 Posts
Is it a brownish layer (brown algae or diatoms, common in newish tanks)? A slimey white layer (bacteria or fungus)? Or a bluey-greeny slimey layer (cyanobacteria)? Or, did you spill food into the tank and could it be rotting? Was the gunk there before you cleaned your tank and it has reappeared, or is this a first time thing?

If it's the brownish algae/diatoms, then it's nothing to worry about, your catfish won't mind it. You can add some otocinclus if they're not so small that they'll be eaten. Sometimes cleaning your tank can cause the appearance of a harmless fungus called Ascomycetes, which will go away. It loves to hang around on rocks and leaves. That fungus is usually whitish.

Did you happen to add a product called Sera BioNitrivec? It contains volcanic ash which settles out onto the substrate. Also harmless.

Sorry about all the questions!
 

·
Registered
Joined
·
4 Posts
Discussion Starter · #7 ·
ive tried ot upload a picture but i have no idea how!!maybe i could if i sent a private message?
the color is a cream colour , i call it sticky becasue i tried vacuming today, and it could not come off the rocks, so i hand picked some off.
i ahvent used any diferent food, chemicals, conditioner or anything!, i had 2 fish died in the past 5 days, i was thinking maybe they had fungus, which contributed to that.
 

·
Registered
Joined
·
2,888 Posts
I think you put a link to your own computer which won't work!
When u reply to a thread, at the bottom, it says Manage Attachments, use that to upload!
 
1 - 8 of 8 Posts
Top